Header 12

4 stappen om het vuur aan te steken in uw houtkachel

Het vuur in de haard aansteken gaat niet altijd even gemakkelijk. Maar geen zorgen: we nemen stap voor stap met u door hoe u het vuur op de juiste manier aansteekt, zodat het altijd lukt. Het is een veilige methode die het aansteken makkelijk maakt en ook nog eens milieuvriendelijk is.

U kunt het vuur boven- of onderaan de houtstapel laten beginnen. Wij geven er de voorkeur aan het vuur bovenaan aan te steken. Dit zorgt ervoor dat minder as en roet ontstaan, dat de luchttoevoer beter is en dat het hout een langere brandduur heeft. Aansteken vanaf de bovenkant doet u door blokken hout dicht op elkaar te stapelen en vervolgens bovenop een klein vuurtje te maken, zodat de stapel van boven naar beneden ontbrandt. De kachel is dan sneller op temperatuur en de gassen verbranden beter.

Dit is wat u nodig heeft om het vuur aan te steken:

  • Een paar wat grotere houtblokken
  • 8-12 aanmaakhoutjes
  • Een paar aanmaakblokjes
  • Lucifers

Tijd om het vuur aan te steken!

  1. Zorg dat alle ventilatiegaten in de haard open staan zodat de kachel goed trekt bij het aansteken. Leg op de bodem van de haard altijd twee of drie blokken hout – één enkel blok gaat vaak uit. Dat komt doordat het brandproces van een houtblok drie fases heeft en één blok alleen dat proces niet op gang kan houden. Met meer houtblokken wordt een groter oppervlak gecreëerd, ontstaat er meer turbulentie en houden de processen elkaar in stand doordat ze tegelijkertijd plaatsvinden.

    Logs in the fireplace. Photo.
     
  2. Leg vervolgens op de grotere houtblokken twee of drie lagen aanmaakhout. Denk eraan dat voldoende lucht belangrijk is. Houd daarom een afstand aan van zo'n 1 cm tussen de aanmaakhoutjes. De aanmaakhoutjes moeten ook niet te groot zijn, een dikte van 2-4 cm is perfect

    Logs in the fireplace. Photo.
     
  3. Leg op het aanmaakhout een paar aanmaakblokjes. U kunt ook kranten gebruiken, maar houd er rekening mee dat krantpapier meer as en roet geeft, wat schadelijk is voor het milieu.

    Firelighters in the fireplace. Photo.
     
  4. De laatste stap is eenvoudig, u hoeft alleen nog maar het vuur aan te steken en de deur te sluiten. Binnen korte tijd moet het al goed branden!

    Light the fireplace. Photo.
     

Brandt het vuur toch niet goed? Misschien heeft u iets aan een van deze tips:

  • Het hout wordt optimaal verbrand als de klep van de schoorsteen enigszins openstaat, zodat het vuur genoeg zuurstof krijgt en de vlammen fel zijn. De verbranding is dan ook schoner en duurzamer, omdat meer gasdeeltjes worden verbrand en in warmte worden omgezet.
  • Als uw woning eenmaal warm is, wordt de temperatuur van de kamer geregeld door de hoeveelheid hout en niet door de luchtklep.
  • Als de schoorsteen niet goed trekt kan het helpen om de deur van uw kachel op een kier te zetten tot het vuur naar behoren brandt.

    Houtblokken in haard

     
  • Om het vuur aan te steken is het belangrijk dat het aanmaakhout droog is en in stukken is gehakt. Dan brandt het echt beter! De houtblokken mogen de dikte hebben van een vuist of iets dikker.
  • Verwijder eens per jaar roet uit de kachel en het rookkanaal. Dat zorgt ervoor dat uw kachel warmer wordt. Maak vaker schoon als u veel naaldhout brandt, want dat zorgt voor meer roet dan andere soorten hout.
  • Hardhoutsoorten geven bij dezelfde hoeveelheid meer warmte dan lichtere houtsoorten. Zeker op koudere dagen in het voor- of najaar zijn lichtere houtsoorten de perfecte brandstof. Ze branden schoner en zorgen dat het huis niet te warm wordt.

Er wordt veel gepraat over kachels met een schone verbranding, maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Als het hout geleidelijk feller begint te branden, komen er meer rookgassen uit het hout vrij. De houtkachels van Jøtul hebben een schone verbranding, wat betekent dat de verbrandingskamer zodanig is ontworpen dat rookgassen en roetdeeltjes volledig verbranden voordat de rook de schoorsteen in gaat en de vervuilende uitstoot wordt verminderd. Dit proces begint wanneer de haard warm wordt.

Als u de bovenstaande instructies nauwkeurig opvolgt en bij het aansteken begint met een paar grote houtblokken, dan blijft de eerste hoeveelheid hout ongeveer een uur branden. Als het hout in verkoolde resten is veranderd, kunt u voorzichtig de deur openen om meer houtblokken in de kachel te leggen. Houd de deur eerst een aantal seconden op een kier voordat u hem helemaal opent. Zo geeft u de rookgassen de gelegenheid om door de trek in de schoorsteen uit de verbrandingskamer te verdwijnen, waardoor ze niet in de kamer komen.

Waarom zou u voor een schoon brandende kachel van Jøtul kiezen?

Een kachel of haard van Jøtul is een veilige keuze wanneer u een nieuwe haard wilt of een oude houtkachel wilt vervangen. Met een moderne en schoon brandende kachel van Jøtul helpt u om de uitstoot van fijnstof tot 90% te verminderen en haalt u 40% meer rendement uit elk houtblok.

Jøtul geeft u de beste mogelijke Noorse warmte en is een goede keuze voor uzelf en voor het milieu.

Bekijk al onze houtkachels met een schone verbranding