Handbevestiging aan de open haard

Waarom komt er rook uit de haard?

Komt er rook de kamer in als u er hout bij gaat doen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn en het hoeft niet per se aan de houtkachel zelf te liggen. We geven u een overzicht van de verschillende oorzaken en van de maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat er rook uit de haard komt.

Daarom komt er rook uit de haard

De schoorsteen is de motor van de haard en die werkt goed zolang de lucht in de schoorsteen warmer is dan de lucht buiten. Als dat het geval is, is er een goede trek die de rook vanuit de haard via de pijp eruit trekt. Als de temperatuur in de schoorsteen lager is dan buiten zal de trek juist de andere kant op gaan. Omlaag dus. Dit kan gebeuren bij grote en snelle veranderingen van de temperatuur van de buitenlucht. Maar er kunnen ook andere oorzaken voor zijn, zoals wind, onderdruk in de ruimte, een probleem in de schoorsteen, een onjuiste pijplengte, een verkeerde manier van stoken of slecht hout.

Wat u kunt doen om te voorkomen dat er rook uit de haard komt:

Hand open de deur van de houtkachel voorzichtig

Open het deurtje van de haard voorzichtig als u er hout bij doet

Als er rook uit de haard komt terwijl het deurtje open is, klopt er iets niet. We adviseren om het deurtje voorzichtig te openen om zo het drukverschil in de houtkachel weg te nemen als u er hout bij wilt doen. Als u het deurtje te snel opent, trekt u de rook de kamer in. Als er na het voorzichtig openen van het deurtje nog steeds rook de kamer in trekt, kunnen daar andere oorzaken voor zijn. Die beschrijven we hieronder.

Jøtul F 233 zwarte houtkachel in moderne energiezuinige woning

Nieuwe, goed afgedichte huizen zorgen voor een onderdruk in de kamer

Nieuwe huizen zijn heel goed afgedicht. Dat wil zeggen dat er bijna alleen via de gebalanceerde ventilatie-installatie nog lucht in huis komt. Dat kan leiden tot onderdruk in de kamers (er wordt meer lucht uit getrokken dan er naar binnen gaat) als u een krachtige afzuigkap gebruikt in de keuken en/of de woonkamer stofzuigt terwijl de haard aan is. De luchtstroom in de schoorsteen kan dan de verkeerde kant op gaan, waardoor de rook naar binnen komt. De oplossing kan dan een afvoerventilator zijn bovenaan bij de pijp of een aparte luchttoevoer de haard of kachel in.

Oude bakstenen bakstenen pijp

Probleem in de schoorsteen en te korte pijp

Als er rook naar binnen komt, kan dat ook komen door een probleem in de schoorsteen of in de aansluiting van de schoorsteen, zoals in een rookkanaal of een stuk dat door de muur gaat. Als de doorsnede te klein is, kunnen er niet genoeg lucht en rook worden afgevoerd via de pijp, ook al hebt u een goede trek.

Barsten in de pijp kunnen ervoor zorgen dat de pijp de rook niet helemaal goed naar buiten trekt.

Ook de lengte van de pijp kan van invloed zijn op de trek in de haard. Als de pijp te kort is, kan dat zorgen voor een slechte of onregelmatige trek, omdat er een duidelijk verband is tussen de trek en de hoogte van de pijp.

Als een van deze oorzaken zorgt voor een slechte trek adviseren wij om contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde dealer om te kijken hoe de schoorsteen kan worden aangepast.

Pijp in de winter

Ook weer en wind kunnen zorgen voor een slechte trek

Als het goed is, is het vuur makkelijker aan te steken als de buitentemperatuur laag is. Als de warme lucht uit de haard omhoog gaat door de schoorsteen en wordt vervangen door koude lucht van buitenaf krijgt de lucht een opwaartse druk die zorgt voor een goede trek in de pijp.  Als het buiten hard waait, kan die trek door de windrichting beter of slechter worden. Het kan zorgen voor extra aanzuiging in de pijp en een betere trek óf lucht omlaag blazen in de pijp en de trek verslechteren. Een kap op de pijp kan dan de oplossing zijn en die is verkrijgbaar bij uw dichtstbijzijnde dealer.

Goed stoken - met droog hout!

Ook goed stoken in de haard of houtkachel is natuurlijk belangrijk, omdat dit ook gevolgen kan hebben voor de rook- en roetvorming in de haard. Het is belangrijk om droge en kleinere stukken hout te gebruiken, om de luchtklep(pen) open te hebben en om van bovenaf aan te steken. De houtkachel komt dan sneller op bedrijfstemperatuur en de rook en gassen worden verbrand.

 

We laten u zien hoe u goed kunt stoken