Jøtul F 373 Advance met roet op het haardglas

Waarom zit er roetaanslag in de haard?

Een haard of houtkachel is natuurlijk vooral ook zo knus omdat je door de grote ruiten het vuur goed kunt zien. Daarom is het niet zo leuk als dat door roet en pek niet meer goed te zien is. Wij leggen het uit en geven tips voor het voorkomen van roetaanslag op de ruiten.

Daarom krijgt u roet op de ruit

Als de temperatuur in de haard te laag is, wordt de kans groter dat er een laag roet en teer ontstaat in de verbrandingskamer en op de ruit. De reden hiervoor is meestal dat het hout dat u gebruikt te vochtig is of dat er te weinig trek is.

Gebruik droog hout

Vochtig hout zorgt voor een lagere temperatuur in de houtkachel of haard. Daardoor wordt de verbranding slechter en dat zorgt vaak voor roetproblemen. Vergeet niet dat vers hout eerst minimaal zes maanden, liefst een jaar, moet liggen voordat het droog genoeg is. Het hout moet bij voorkeur worden opgeslagen op een manier waardoor de kwaliteit niet verslechtert. Hoe droger het hout, hoe meer warmte! Als we het hebben over hout dat droog genoeg is, komt dat neer op een vochtgehalte van minder dan 20%. Als u hout gebruikt met meer dan 20% vocht liggen de emissies van roet en fijnstof 10 tot 30 keer zo hoog als bij droog hout.

Hand grijpen voor droog hout

Het vochtgehalte van hout kunt u op verschillende manieren controleren:

  • De nauwkeurigste manier van meten is het gebruik van een vochtmeter.
  • U kunt ook twee blokken hout tegen elkaar slaan. Als het klinkt alsof u met een knuppel een bal wegslaat, is het hout waarschijnlijk wel droog. Bij een dof geluid is het hout nog niet droog genoeg.
  • U kunt afwasmiddel op het ene uiteinde van het blok smeren en bij het andere uiteinde erin blazen. Als er aan de kant met afwasmiddel zeepbellen uit komen, is het hout droog.

Voorkom roet met een goede luchttoevoer

Als u voor het eerst gaat stoken in de haard is het belangrijk om meteen vanaf het begin te zorgen voor een goede luchttoevoer. Ook hierbij is het weer belangrijk om droge en kleinere stukken hout te gebruiken en om de luchtklep(pen) helemaal open te hebben.

Hand die de luchttoevoer in de haard regelt

Om het vuur goed aan te krijgen, kan het slim zijn om het deurtje van de houtkachel of de haard enkele minuten op een kiertje te laten staan. Daarmee zorgt u ervoor dat de temperatuur snel hoog is, dat de verbranding volledig is en dat de afvoergassen schoon zijn. Zo zorgt u voor minder roet.

Als u het vuur moeilijk op gang krijgt door een slechte trek hebben we een paar tips die handig kunnen zijn.

Hoe maak je een open haard aan?

Begin bovenaan bij het aansteken!

Ook de manier van aansteken is van invloed op de hoeveelheid roet en deeltjes die vrijkomen voordat de verbranding optimaal is. De meest milieuvriendelijke manier is van bovenaf aansteken. Dat zorgt voor een betere aanvoer van lucht en zorgt ervoor dat het eerste hout langer meegaat en beter brandt.

 

Hoe te vuren in de open haard

Houtkachels met luchtgordijn zorgen voor schone ruiten

Wist u dat meerdere van onze houtkachels en haarden zijn voorzien van een luchtgordijnsysteem en een ruitcoating die helpen om de ruit tijdens het stoken schoon te houden? Als er toch roetaanslag op de ruiten komt, is het normaal gesproken genoeg om korte tijd te stoken met extra veel verse lucht. De warmte en het luchtgordijnsysteem zorgen er dan voor dat het roet op de ruit wordt weggebrand.

Zo maakt u de ruit schoon

Als er toch nog roetaanslag op de ruit zit, kunt u die makkelijk en milieuvriendelijk schoonmaken met papier en roet.

Bekijk onze handleiding voor het schoonmaken van de haard