Glas van de kachel schoonmaken

Stap-voor-stap handleiding voor een glanzend schone haard

Het hoeft niet veel tijd te kosten om uw haard weer schoon en klaar te maken voor het nieuwe koude seizoen. Hieronder vindt u onze tips om uw haard eenvoudig schoon te houden, zodat het vuur beter tot zijn recht komt en het hout beter en schoner brandt. Daarna kunt u heerlijk bij de haard gaan zitten en hoeft u alleen nog maar te genieten.

We zien steeds vaker houtkachels met grote glasoppervlakken die optimaal zicht op de vlammen bieden. De meeste mensen genieten het meest als ze bij het vuur kunnen zitten met een lekker warm drankje, uitkijkend op het vlammenspel. Dan zou het nogal jammer zijn als het glas helemaal is bedekt met roet dat het zicht op het vuur volledig ontneemt.

Dit is wat u nodig heeft om uw kachel schoon te maken:

 • Schoonmaakhandschoenen
 • Kranten / doekjes
 • Een beetje water
 • Metalen emmer

Schoonmaakmateriaal

U heeft niet veel nodig om het glas van de kachel schoon te maken, het is een goedkoop en eenvoudig klusje. Vergeet niet (schoonmaak)handschoenen aan te trekken voor u aan de slag gaat. Roet en water vormen samen een laagje dat u maar moeilijk van uw handen krijgt.

Maar hoe voorkomt u dat er überhaupt roet op het glas van uw haard komt?

Oorzaken van roet kunnen zijn dat u te vochtig hout heeft gebruikt, dat er te weinig trek is of onvoldoende ventilatie. Bewaar daarom het hout op een droge plaats en zorg voor voldoende trek en ventilatie.

Jøtul laat zien hoe u het vuur op de juiste manier aansteekt.

Roet vergroot de kans op brand in de rookafvoerpijp

Roet is niet alleen slecht voor het uitzicht op het vuur. Als roet zich afzet tegen de binnenkant van de schoorsteen, vergroot het ook de kans op een schoorsteenbrand. Wij adviseren uw schoorsteenkanaal minimaal 1 x per jaar te laten vegen en uw kachel schoon te laten maken. Dit kunt u laten doen door een erkende schoorsteenveger bij u in de buurt.

Roet verwijderen van het glas van de haard

Deze methode is efficiënt, goedkoop en milieuvriendelijk. Als u het glas van de haard wilt schoonmaken en roet wilt verwijderen, ga dan als volgt te werk:

 1. Maak een stuk krant of keukenpapier vochtig, doop het in de as op de bodem van de haard en wrijf over de binnenkant van het glas.

  Doop krant in de as

   
 2. Pak een nieuw stuk krant of keukenpapier en veeg schoon. Herhaal zo nodig een aantal keer als het glas nog niet helemaal schoon is. U kunt ook een microvezeldoek gebruiken.

  Glas van de kachel schoonmaken

Er zijn ook andere manieren om het glas van uw haard schoon te maken:

 • Alle Jøtul-producten zijn voorzien van een speciaal luchtreinigingssysteem dat ervoor zorgt dat het glas schoon blijft tijdens het branden. Komt er toch roet op glas, dan kunt u de haard gedurende korte tijd hevig te laten branden. De hitte en het luchtreinigingssysteem zorgen ervoor dat roetdeeltjes die zich tegen het glas hebben afgezet worden losgebrand.
 • U kunt ook een glasreiniger gebruiken die bij de meeste dealers verkrijgbaar is. Let wel op dat het reinigingsmiddel niet in contact komt met gelakte oppervlakken, deze kunnen daardoor verkleuren.

  Glasreiniger

   
 • Er zijn ook tools om roet van het glas te schrapen, maar wees voorzichtig zodat u geen krassen maakt op het glas. Stof en vuil verzamelen zich in de krassen en zijn zeer moeilijk te verwijderen.

De binnenkant van de haard schoonmaken

Veel mensen verwijderen de as te vaak, terwijl het eigenlijk beter is voor de haard om een laagje as op de bodem te laten liggen. Dit laagje werkt namelijk isolerend en beschermt de haardbodem en de vloer eronder tegen de hitte van het vuur.

Wilt u toch de as verwijderen, wacht dan tot een paar dagen nadat u voor het laatst gestookt heeft. Omdat as zo geweldig isoleert, vindt u uren of zelfs dagen nadat het vuur is gedoofd vaak nog gloeiende deeltjes.

Tips voor het legen van de aslade:

 • Leeg de aslade in een metalen emmer met een metalen deksel. Daar laat u de as in zitten totdat u er 100% zeker van bent dat er geen gloeiende deeltjes meer in zitten. As kan niet gecomposteerd worden, maar het is wel als meststof te gebruiken, mits het afkomstig is van schoon, onbehandeld hout. Het mag ook gewoon bij het huishoudelijk afval worden gedaan.

  As in de haard

   
 • U kunt ook een aszuiger gebruiken om de as te verwijderen. Gebruik geen gewone stofzuiger, maar een speciale aszuiger! Als er nog gloeiende deeltjes in de as zitten kunnen deze ontbranden en is uw stofzuiger stuk.

De buitenkant van de kachel schoonmaken

Voor de buitenkant van de kachel of haard is het gewoonlijk voldoende om het oppervlak af te nemen met bijvoorbeeld een droge microvezeldoek.

Wilt u het oppervlak iets grondiger schoonmaken, kijk dan eerst wat voor kachel of haard u heeft.

 • Is uw kachel gelakt? Gebruik dan geen schoonmaak middel want de laklaag raakt snel beschadigd. Gebruik geen grove zeep of schuurmiddel en gebruik niet te veel water als u een gietijzeren kachel heeft. Daardoor kunnen roestvlekken ontstaan.

  Gelakte kachel

   
 • Is uw kachel geëmailleerd? Dan kan de kachel wel wat hebben voordat deze krassen of roestvlekken krijgt. U kunt geëmailleerde oppervlakken gewoon reinigen met een vochtige doek en warm water. Geëmailleerde kachels zijn eenvoudig herkenbaar aan hun glanzende uitstraling.

  Geëmailleerde kachel

   
 • Heeft u een spekstenen kachel? Let er dan goed op dat de natuurlijke grijstinten van de stenen niet verkleuren. Neem het oppervlak af met een vochtige doek.

  Spekstenen kachel

Jaarlijkse controle en onderhoud van de haard

Jøtul adviseert om tenminste eenmaal per jaar de brandplaten te verwijderen om te controleren of ze nog in goede conditie zijn. Uw lokale dealer kan u hierbij helpen.

Brandplaten

Zorg dat u de haard en brandplaten (beige platen op de foto) controleert op schade voordat het stookseizoen begint. Ziet u beschadigingen of scheuren, neem dan contact op met uw dichtstbijzijnde dealer voor advies.
 

Controleer ook het haardrooster en de bodem van de haard op beschadigingen. Veeg roetdeeltjes op deze onderdelen en in de rest van de brandkamer weg. Ook onderdelen in de haard slijten en moeten van tijd tot tijd vervangen worden. Wanneer en hoe vaak ze vervangen moeten worden, hangt af van hoe vaak en intensief u de haard gebruikt.

De ringen om het glas en de deur moeten ook worden gecontroleerd en worden vervangen als ze beschadigd zijn.

Afdichting rond het glas
De pakkingen in de haard (de zwarte ringen aan de binnenkant van de deur en het glas) moeten intact zijn en mogen geen scheurtjes hebben.
 

Vergeet de schoorsteenveger niet

Wij adviseren uw kachel regelmatig schoon te maken en uw schoorsteen minimaal 1 x per jaar door een erkende schoorsteenveger te laten vegen en te inspecteren.

Schone haard en schoorsteen zijn belangrijk voor schone, milieuvriendelijke verbranding

Een schone haard en schoorsteen zijn belangrijk voor een schone, milieuvriendelijke verbranding en het voorkomen van een roetbrand. Die kan schade geven aan de schoorsteen en in het ergste geval leiden tot brand in uw woning. Oude haarden branden minder schoon en produceren aanzienlijk meer roet dan moderne exemplaren die wel een schone verbranding hebben. Als de schoorsteenveger veel roet constateert, dan zullen zij u informeren over maatregelen die u kunt treffen om roetvorming te verminderen.

Bekijk al onze houtkachels met een schone verbranding