Handen wijzend naar iPad met Jøtul-catalogus

Hoe groot moet mijn haard zijn?

Houtstook als warmtebron is een slim en financieel aantrekkelijk alternatief voor hele koude periodes. En wat is er - als het om warmte gaat - nou mooier dan een knapperend vuur in de haard of houtkachel! Maar er zijn zoveel mogelijkheden en hoe vindt u nou de haard of houtkachel die helemaal aansluit bij uw eigen behoeften?

Vind een haard die aansluit bij uw warmtevraag

Uitgaan van de warmtevraag is essentieel voor wie op zoek is naar een haard of houtkachel die op de beste en meest efficiënte manier voor warmte zorgt. Wij weten uit ervaring dat mensen snel gaan voor de eerste visuele indruk of het grootste vermogen. Dan zitten mensen al snel met een warmtebron die niet is afgestemd op de warmtevraag van de woning of de gewenste toepassing. En vergeet niet dat moderne woningen goed geïsoleerd zijn en minder warmte nodig hebben dan een oud huis met veel tocht.

“De warmtevraag in een woning is afhankelijk van de isolatie en het type woning, het totale raamoppervlak en het klimaat waar u zit.“

Bij het kiezen van een haard zijn er meerdere factoren van belang

De warmtevraag in een woning is afhankelijk van de isolatie en het type woning, het totale raamoppervlak en het klimaat waar u zit.

De vuistregel is dat moderne huizen en energie-arme huizen genoeg hebben aan een warmteafgifte van slechts 20 W per vierkante meter terwijl een ouder huis voldoende heeft aan 50-80 W per vierkante meter. Als u in koudere delen van het land woont, of in een oudere woning met slechte isolatie, is een warmteafgifte van ca. 100 W per vierkante meter een goede oplossing.

De grootte van de verbrandingskamer is bepalend voor het rendement van de houtkachel en de hoeveelheid warmte en comfort die u bij normaal stoken uit elk blok hout haalt. Als de kachel of haard in een kleine en goed geïsoleerde woonkamer komt te staan, wordt er bij een te grote uitvoering heel “rustig” gestookt. Dat is niet erg efficiënt en zorgt voor roetaanslag op de ruit en minder goed zichtbare vlammen.

Bekijk onze adviezen voor als u een nieuwe haard wilt kopen

 

 

Kleine ruimte – kleine houtkachel

Maar genieten van de mooie vlammen kan ook prima als de ruimte beperkt is. We hebben meerdere houtkachels die geschikt zijn voor kleinere ruimtes. De Jøtul F 105-serie is bijvoorbeeld een kleine houtkachel die geschikt is voor kleinere ruimtes. De kachel kan efficiënt branden bij een aanzienlijk lager vermogen dan andere houtkachels. Dat zorgt voor comfortabele warmte terwijl de houtkachel ondertussen zuinig is met hout.

Onze dealers helpen u bij de zoektocht naar de ideale haard

Omdat er allerlei factoren van invloed zijn op de warmtevraag in een woning adviseren wij u om contact op te nemen met een van onze dealers. Zij kunnen u de juiste ondersteuning bieden bij het vinden van de optimale kachel of haard voor uw situatie. Wel is het slim om, voordat u op zoek gaat, na te denken over de behoefte en het gebruik: Niet in de laatste plaats: Hoe groot is het oppervlak dat u wilt gaan verwarmen en hoe goed kan uw woning de warmte vasthouden?

Vind uw dichtstbijzijnde dealer