Haard in woonkamer

Nieuwe haard? We hebben 5 tips voor u voor de aankoop van een nieuwe kachel of haard

Waar moet u aan denken bij de aanschaf van een nieuwe haard? Wij denken met u mee! Want u wilt natuurlijk een product kiezen waar u lang plezier van heeft, dat bij uw interieur past, dat voldoende warmte geeft, en het moet installatietechnisch mogelijk zijn de kachel te plaatsen waar u wilt. U moet met erg veel dingen rekening houden, maar wees niet bang: we nemen stap voor stap met u door waar u op moeten letten bij het kiezen van een nieuwe haard, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt.

5 tips van de experts

We hebben 5 tips van onze dealers waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuwe haard. Lees deze tips door voordat u een bezoek brengt aan de dealer, dan bent u voorbereid op de vragen die gaan komen. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Is het belangrijkste dat de haard voldoende warmte geeft of dat hij in het interieur past?
  • Hoe groot moet de haard zijn?
  • Waar moet de nieuwe haard komen?
  • Vergeet niet dat de schoorsteen ook gecontroleerd moet worden!
  • In wat voor huis woont u? Het soort woning kan invloed hebben op de werking van de haard.
  • Is het nodig de vloer te versterken?

Als de dealer het antwoord op deze vragen weet kan hij u beter adviseren en helpen de beste keuze te maken, zodat u zeker tevreden zult zijn met uw uiteindelijke haard of houtkachel. Daarna hoeft u alleen nog maar te genieten van de warmte en sfeer die het knisperende haardvuur brengt.

1. Is het belangrijkste dat de haard voldoende warmte geeft of dat hij in het interieur past?

De vormgeving van de haard is voor velen een belangrijke factor bij de aankoop van een nieuwe haard of kachel. Maar het belangrijkste is dat de haard zijn werk goed doet: warmte geven. Waar moet u dan aan denken? Hoeveel warmte heeft u nodig?

"Als uw woning goed geïsoleerd is, heeft u ongeveer 60-70 watt per vierkante meter nodig voor de verwarming, maar dit kan meer of minder zijn afhankelijk van factoren als het type isolatie, het aantal ramen, de hoogte van het plafond en dergelijke", zegt Svein Sanne, manager klantenservice bij Jøtul.

Voorbeeld: als uw woning een oppervlak van 100 vierkante meter heeft, dan is een haard met een vermogen van 5 kW voldoende om uw huis te verwarmen.

Bedenk daarom eerste wat uw warmtebehoefte is en kijk vervolgens welke modellen voldoen aan die behoefte. Dan komt u uit op een haard die aan al uw wensen voldoet, zowel in functie als vormgeving.

2. Hoe groot moet de haard zijn?

Voor een optimaal resultaat is het heel belangrijk dat de haard precies groot genoeg is voor de te verwarmen ruimte. Bij een te grote haard is de kans aanwezig dat u hem aldoor op een lage stand houdt, waardoor het kijkvenster en de schoorsteen sneller bevuild raken met roet. Als de haard te klein is, dan loopt u het risico dat hij overvraagd wordt en daardoor een kortere levensduur heeft.

Gelukkig hoeft u hier niet alleen over na te denken, onze dealers adviseren u graag.

 

Heeft u veel roet op het glas van de haard en ziet u daardoor de vlammen bijna niet? Wij vertellen u graag hoe u snel en eenvoudig afrekent met roet!

3. Waar moet de nieuwe haard komen?

De plaats van de haard heeft grote invloed op hoeveel profijt u heeft van de warmte. Als u bijvoorbeeld een houtkachel in de keuken plaatst omdat u dat zo gezellig vindt, dan profiteert u waarschijnlijk minder optimaal van de warmte dan wanneer de kachel meer centraal in het huis geplaatst zou worden. Al hangt dat natuurlijk af van de indeling van uw huis.

Tip: teken een plattegrond van de kamer met daarop de schoorsteen, vuurvaste wand en het meubilair. Neem vooral ook foto's mee van hoe het er nu uitziet. Zo komt u goed voorbereid naar de dealer en kan deze u nog beter adviseren.

4. Vergeet niet dat de schoorsteen ook gecontroleerd moet worden!

Wist u dat de meeste problemen met haarden worden veroorzaakt door een schoorsteen die niet het juiste formaat heeft of niet goed trekt? Voor het optimaal functioneren van de haard moet de binnendiameter van de schoorsteen waar de haard op is aangesloten groter zijn dan het rookkanaal van de haard. Is uw schoorsteen oud of versleten, dan moet uw schoorsteen misschien hersteld worden. De schoorsteen trekt dan beter en er is minder kans op schoorsteenbrand. Als u twijfelt of uw schoorsteen de juiste afmetingen heeft en in goede staat is, dan kan onze dealer u helpen om dit uit te zoeken.

5. Het soort woning kan invloed hebben op de werking van de haard

Een ander punt van overweging bij de aanschaf van een nieuwe haard is het soort huis waarin u woont. In oude, tochtige huizen die slecht zijn geïsoleerd moet aanzienlijk meer worden gestookt dan in huizen die goed zijn geïsoleerd en zijn voorzien van driedubbele beglazing. U weet waarschijnlijk het best hoeveel warmteverlies er optreedt in uw woning. Maar als u in een nieuwer huis woont, is het warmteverlies veel minder dan in een ouder huis en kunt u het best een haard kiezen die bij een laag vermogen goed brandt.

En kies daarna een mooie kachel uit!

Met deze tips begint u goed voorbereid aan uw zoektocht naar een nieuwe kachel of haard. Bekijk gerust ons ruime aanbod haarden of bezoek een van onze dealers voor advies en een goede deal.

Bekijk ons assortiment haarden en houtkachels