Jøtul F 373 Advance in woonkamer

Goedkoop en effectief uw huis verwarmen

Wanneer de temperatuur buiten onder nul daalt, biedt het aansteken van de haard vele voordelen ten opzichte van gewoon de verwarming hoger zetten.

Waar moet u aan denken bij de aankoop van een nieuwe haard?

- De keuze van de haard moet afgestemd zijn op de warmtebehoefte van de woning. Moderne huizen zijn vaak goed geïsoleerd en hebben minder warmteafgifte nodig, zo legt Svein Sanne uit, manager klantenservice bij Jøtul.

- Een gemiddeld huis uit de jaren '80 heeft naar verwachting 50-80 watt per vierkante meter nodig. In koude regio's met slecht geïsoleerde plafonds, vloeren en muren moet u rekening houden met een vermogen van tot 100 watt per vierkante meter. Moderne en energiezuinige woningen kunnen al voldoende hebben aan een afgifte van 20 watt per vierkante meter.

Advies en tips voor het uitkiezen van een kachel of haard

Svein Sanne heeft ook nog goede raad voor het uitkiezen van een haard.

- De haard of kachel is op koude dagen vaak de plek waar iedereen samenkomt. U heeft keuze uit een grote selectie modellen die dankzij hun fraaie uitstraling perfect in de inrichting van uw huis passen.

Hij raadt aan om de tips en adviezen van uw dichtstbijzijnde dealer op te volgen om bij de juiste kachel of haard voor u uit te komen.

- Een te grote haard leidt vaak tot roetafzet in de haard en op het glas. In het ergste geval kan dit een schoorsteenbrand veroorzaken. Een te kleine haard kan overvraagd worden en daardoor een kortere levensduur hebben.

 

Overweegt u een nieuwe kachel of haard aan te schaffen? We hebben 5 tips voor als u een nieuwe haard wilt kopen.

Waar moet u aan denken bij de installatie van de haard voor een zo efficiënt mogelijke verwarming van uw huis?

Heeft uw huis relatief open ruimtes en hoge plafonds, dan is het voordelig om een kachel te kiezen die veel stralingswarmte afgeeft. Convectiehaarden verwarmen de lucht en hebben over het algemeen een lagere oppervlaktetemperatuur, waardoor ze weer geschikter zijn voor brandbare materialen.

Haarden en houtkachels van Jøtul – vervaardigd van milieuvriendelijk en gerecycled gietijzer

Houtkachels en haarden van gietijzer kennen een lange traditie in Noorwegen. Jøtul maakt al sinds 1853 haarden van gietijzer en biedt de grootste collectie gietijzeren haarden en houtkachels. Het gietijzer dat door Jøtul wordt gebruikt is gerecycled schroot van lokale handelaren in oud ijzer. Dit wordt gesmolten en ontdaan van afvalstoffen, wat het milieuvriendelijker maakt.

Oude Jøtul-kachel

Het materiaal is uitermate geschikt voor producten die bestand moeten zijn tegen grote hitte en snelle temperatuurwisselingen. Een kachel bestaat uit onderdelen die worden gegoten in de vorm die ze hebben, waardoor het materiaal uiterst vormvast is en niet verbuigt of kromtrekt bij grote hitte. Gietijzeren kachels zijn duurzaam en gaan jarenlang mee.

- Een traditionele haard bestaat doorgaans uit een inbouwhaard van gietijzer met een ombouw van niet-brandbaar materiaal, zoals baksteen, leca of vuurvaste platen. De haardombouw kan ook in elke gewenste kleur worden geschilderd, passend bij het interieur, geeft Svein Sanne aan.

- Jøtul maakt haarden en kachels van gietijzer. Dit materiaal is extreem hittebestendig en duurzaam. Gietijzer houdt warmte goed vast en is een zeer milieuvriendelijke keuze, aangezien het weer gerecycled kan worden. We bieden 25 jaar garantie op al onze externe gietijzeren onderdelen.

Brandhout – een geweldige manier om geld te besparen

Hoeveel geld bespaart u eigenlijk als u de haard aansteekt in plaats van de verwarming hoger te zetten?

Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe gemakkelijk u aan haardhout kunt komen. Als u haardhout in een grootverpakking koopt en een schoon brandende haard heeft, is de kachel aansteken een voordelig alternatief voor elektriciteit, vertelt Svein Sanne.

Volgens hem wordt ongeveer 60% van het energieverbruik van een woning gebruikt voor verwarming. Haardhout is een energierijke brandstof die 4300 watt per kilo oplevert als het hout goed droog is. In een open haard is het rendement ongeveer 500 watt per kilo, in een traditionele kachel zo'n 1700 watt per kilo en in een schoon brandende kachel met een energie-efficiëntie van 80% maar liefst 3200 watt per kilo.

Tips voor efficiënte houtverbranding

  • Gebruik droog en goed hout met een vochtgehalte van 15-20%.
  • Moderne haarden worden bovenaan aangestoken voor een snelle en betere trek in de schoorsteen.
  • Laat het vuur goed branden om roetvorming te voorkomen.
  • Als er een goed vuur brandt, kunt u de regelklep iets verder dicht doen om de warmteafgifte aan te passen.

Vindt u het moeilijk om het vuur aan te steken? Zie onze gids en u zult snel beheersen!

Zie gids