Jøtul F 377 Advance hoge houtkachel met warmteopslag speksteen

Verlaag uw verwarmingskosten met een haard

Door de hoge energie- en gasprijzen zijn de voordelen van een haard of houtkachel in huis groter dan ooit. Genieten van de vlammen en ondertussen je hartslag én je stookkosten tegelijkertijd verlagen... Lekkerder wordt het toch niet?

Terwijl het energieverbruik gestaag toeneemt, zien we ook de belasting van het elektriciteitsnet steeds hoger worden. Daarom kan het erg voordelig zijn om het verbruik te verspreiden over de dag en om de houtkachel te gebruiken als de stroomprijzen het hoogst liggen. Terwijl de energie- en gasprijzen gestaag oplopen, kan een schoon brandende haard of houtkachel een betere investering zijn dan ooit, om op de koudste momenten met houtstook de verwarmingskosten omlaag te krijgen.

Bovendien hoeft u niet bang te zijn dat de boel bevriest als de stroom uitvalt. U kunt altijd terugvallen op de houtkachel als warmtebron!

Warmte langer vasthouden met warmtevasthoudend steen en speksteen

Jøtul is al in 1853 de strijd tegen de kou aangegaan en tegenwoordig zijn we wereldwijd een van de toonaangevende producenten van houtkachels, haarden en inzethaarden - altijd op zoek naar de meest efficiënte verbranding, maar dan wel verpakt in een design waarmee het méér wordt dan een blikvanger. Het werkt op allerlei manieren ook door in wie je bent als persoon!

In ons brede assortiment van haarden en schoon brandende houtkachels vindt u zeker een model dat aan uw verwarmingsbehoeften voldoet en dat een ontwerp heeft dat op een natuurlijke manier aansluit bij de uitstraling van de kamer.

Jøtul F 378 Advance hoge houtkachel met glas aan drie zijden

Warmtevasthoudende houtkachels en haarden bieden vele voordelen:

  • Aangename warmte die urenlang blijft
  • Lager houtverbruik
  • Minder behoefte aan andere warmtebronnen
  • Financieel voordelig
  • Milieuvriendelijk stoken
Jøtul FS 175 vierkante open haard met grijze speksteen in moderne woonkamer

Speksteen – natuursteen waarin warmte wordt opgeslagen

Als u kiest voor een van onze haarden bekleed met speksteen, dan haalt u een exclusief inrichtingselement binnen waarmee u de warmte kunt opslaan. Speksteen is een zachte natuurlijke steensoort in een koele grijze kleur die tegelijkertijd decoratief en praktisch is; ideaal voor warmteopname en warmteopslag. Zo wordt er, ook als het vuur allang uit is, nog steeds warmte afgegeven. We hebben diverse houtkachels waarbij u de houtkachel kunt bekleden met speksteen aan de bovenkant of aan de zijkanten voor extra warmteopslag (accessoire).

Jøtul Heat Storage System – houtkachels en haarden met op de bovenkant warmtevasthoudende stenen

We hebben meerdere houtkachels met mogelijkheden voor warmteopslag bovenin. Dat noemen we het Jøtul Heat Storage System. Dankzij verborgen warmtevasthoudende stenen boven in de houtkachel kunnen ze tot wel 12 uur lang extra warmte afgeven na het laatste hout. Dus u kunt 's ochtends stoken in de houtkachel en dan naar het werk gaan en als u weer thuiskomt, geeft de kachel nog steeds warmte af. Met het Jøtul Heat Storage System kunt u de warmteperiode verlengen en het houtverbruik juist verlagen.

Jøtul Heat Storage system

Forse besparingen met houtstook

De kostenbesparingen die de houtstook oplevert, zijn afhankelijk van het soort hout, de beschikbaarheid van hout en zeker ook het rendement van de kachel. Volgens onder andere het Energismart-project van de Noorse natuurbescherming haalt een niet schoon brandende kachel of haard niet meer dan 50% rendement met brandhout, terwijl dat rendement bij de nieuwe schoon brandende stooktechnologie van Jøtul boven de 80% ligt. Bij die organisatie worden trouwens de houtkachels en haarden van Jøtul ook bekroond als de meest energieslimme!

Voorbeeld:

Zo wordt bijvoorbeeld aangegeven dat een zak van 40 liter berkenhout theoretisch gezien een warmte afgeeft overeenkomend met 76 kWh. Maar bij verbranding in een oude kachel zal het hout niet meer dan 39 kWh aan warmte afgeven aan het huis, terwijl een schoon brandende houtkachel meer dan 60 kWh produceert. Dat betekent dat een schoon brandende houtkachel voorzien van ongeveer 54 zakken van 40 liter hout ruim 3240 kWh levert. Een oude kachel komt niet verder dan 2106 kWh en heeft dus 29 zakken extra nodig!

De reden voor die grote verschillen zit hem in de stooktechnologie. Jøtul loopt momenteel wereldwijd voorop als het gaat om Clean burn Technology met een minimale fijnstofemissie doordat de houtkachel de energie gebruikt voor de afgifte van warmte in plaats van rook.

Lees meer over Clean burn Technology

Dingen zelf doen en zo nóg gunstiger stoken

Enova, eigendom van het Noorse ministerie voor klimaat en milieu, heeft een goed overzicht van de besparingen gemaakt die worden gerealiseerd door een nieuwe kachel aan te schaffen. En bij gratis hout wordt de berekening natuurlijk nóg voordeliger. Zelf hout zagen, kappen en kloven is natuurlijk flink aanpoten. Maar wat is er nou lekkerder dan stoken met hout waarvoor je jezelf in het zweet hebt gewerkt? Bovendien is een beetje lichamelijk werk met een motorzaag en een bijl gezond voor lichaam en geest!

 

Misschien kent u iemand die een eigen stuk bos heeft dat een beetje moet worden gekapt of uitgedund? Of misschien kunt u lokaal wel hout gratis ophalen. Hetzelfde geldt voor bedrijven die hout kappen. Als de opdrachtgever het hout zelf niet wil hebben, wordt het vaak weggegeven. Dan hebt u aan een aanhanger genoeg!

Maar laat het hout wel altijd eerst een paar maanden drogen voordat u het gebruikt. Het is dus zaak om een stookseizoen vooruit te denken als u voldoende hout wilt hebben. 

Met andere woorden: Lekker hout stoken, minder stress en minder verwarmingskosten!

Meer tips voor haarden en houtkachels