Jøtul F 163 zwarte houtkachel met paasdecor

Zo vieren de Noren Pasen

Noren zijn dol op Pasen! Knus bij de haard, veel chocola, fijn met familie, skitocht, blokhutje en relaxen. Zo vat je Pasen in Noorwegen mooi samen. Klinkt dat gezellig? We zullen je eens vertellen hoe je Pasen kunt vieren op zijn Noors!

Eindelijk Pasen! Die feestdagen met al dat geel zijn voor Noren vooral populair om hun knusheid en gezelligheid. We kijken er in de donkere koude eerste maanden van het jaar echt naar uit. Wil je Pasen graag op z'n Noors vieren? Dat kan op de volgende manier:

Aangename warmte van de haard

De haard staat natuurlijk helemaal bovenaan in deze lijst. In Noorwegen zijn er bijna 1,2 miljoen woningen met een haard of houtkachel. En daar wordt met Pasen véél gebruik van gemaakt. Zo'n haard draagt bij aan een rustgevende en aangename sfeer, iets wat helemaal bij Pasen past. Wat je ook doet: spelletjesavonden, boeken lezen, favoriete films of series kijken, lekker koken of gezellig kletsen in de zithoek. Als je de haard aansteekt, geef je eigenlijk al aan dat de rest van de avond lekker rustig en relaxed gaat worden.

Noren in de blokhut

Noren zijn erg gehecht aan blokhutten, waar het vaak draait om familie en lekker bij elkaar zijn. De Noorse blokhut is tegenwoordig een plek waar je langere tijd met je hele familie bij elkaar kunt zijn. Méér nog dan alleen op visite komen, lunchen, kopje koffie en weer naar huis. Het is een plek waar je samen ook praktische dingen moet regelen: water halen uit de beek, samen een schutting neerzetten, de haard aansteken en lekker samen wandelen. Een plek waar het primitiever is dan thuis, liefst ergens in de natuur, en een plek die vaak al generaties lang in de familie is.

Als je naar een blokhut gaat, laat je eigenlijk het dagelijkse gedoe even achter je. Voor veel mensen is het een soort toevluchtsoord waar je je tijd kunt doorbrengen zoals jij dat wilt. Geen verplichtingen en niemand verwacht dingen van je.

Als je geen blokhut hebt, kun je thuis toch dat gevoel een beetje kweken door alle verplichtingen gewoon even los te laten en een weekend te besteden aan jezelf en aan dingen die jij wilt doen.

Heerlijk op pad

Omdat veel Noren tijdens de paasvakantie de bergen in trekken, speelt skiën ook een belangrijke rol tijdens Pasen. Witte, glinsterende sneeuw op de berg, een perfecte loipe, chocola op zak en warme chocolademelk in de thermoskan... Meer heb je niet nodig voor een heerlijke skitocht met Pasen. Zolang je de Noorse gedragscode voor de bergen maar in acht neemt - zeker de bekende regel 8 (“Schaam je niet om terug te keren”) - is een lange tocht in het voorjaarszonnetje echt fenomenaal mooi. Die gedragscode bestaat uit negen regels die zijn opgesteld door de Noorse toeristenvereniging en het Noorse Rode Kruis om ongelukken in de bergen te voorkomen.

  1. Plan je tocht en informeer anderen over je geplande route.
  2. Pas de route aan je vaardigheden en de omstandigheden aan.
  3. Houd het weer en het lawinegevaar goed in de gaten.
  4. Wees voorbereid op slecht weer en vorst, zelfs bij korte tochten.
  5. Neem de nodige uitrusting mee om jezelf en anderen te kunnen helpen.
  6. Kies veilige routes. Leer lawinegevoelig terrein en onveilig ijs herkennen.
  7. Gebruik een kaart en kompas. Zorg dat je altijd weet waar je bent.
  8. Schaam je niet om terug te keren.
  9. Spaar je energie en zoek indien nodig een schuilplaats.

Als er geen sneeuw en loipe zijn, kun je altijd nog heerlijk gaan wandelen of fietsen in de frisse lucht. Geen slecht alternatief! Lekker de tijd nemen voor dingen, daar gaat het allemaal om. Chocola op zak, chocolademelk in de kan en een medewandelaar... En dan is Pasen thuis al net zo gezellig als in de blokhut.

We wensen iedereen fijne paasdagen vol gezelligheid!

En misschien ben je een beetje geïnspireerd door Pasen op zijn Noors? Met ontspanning, goed gezelschap, op pad in de natuur of in de stad, lekker eten - en natuurlijk lekker bij de haard! Weet je niet precies hoe je de haard moet aansteken? Volg dan ons stappenplan - vrolijk Pasen!

Zo steek je de haard aan