Twee vrouwen staan voor hun houtkachel Jøtul F 167

Nieuwe en verwarmende houtkachel in een ouder huis

In 2019 nam een gezin van drie personen zijn intrek in een ouder houten huis in een klein dorp in Noorwegen. Een lekker warm huis is beslist essentieel in een dorp waar duisternis en ijskoude winters normaal zijn - iets wat het gezin aan den lijve heeft ondervonden. Daarmee ging het project opknappen houten huis van start en zo ontstond de droom van echte warmte.

Landelijk gelegen, gezellig houten huis in Svorkmo

Anita en haar zoon van 17 en haar dochter van 14 trokken in 2019 in hun nieuwe woning in Svorkmo. Hun huis is een ouder houten huis uit 1950, dat in de loop der jaren opknapbeurten van diverse omvang heeft ondergaan. Het ligt idyllisch in een landelijke omgeving, wat Anita heel fijn vindt, omdat werken in de tuin en tuinprojecten haar passies zijn.

Sort hus med hvite detaljer med hage

Een klein, landelijk gelegen dorp

Svorkmo is een klein plaatsje, een kilometer of 60 van Trondheim in het midden van Noorwegen. Er is veel land- en bosbouw in deze regio, met een geaccidenteerd terrein dat goede mogelijkheden biedt voor buitenactiviteiten, vooral in de winter. In dit dorp met een klein centrum dat op loopafstand van hun houten huis ligt, kent iedereen, jong en oud, elkaar.

Toen Anita haar droom van het kopen van een ouder huis realiseerde, zag ze de grote mogelijkheden van dit huis om hun thuis te worden. Nadat ze er heel wat uurtjes in had gestoken en zoveel als mogelijk had hergebruikt, was haar doomhuis klaar.

Kaart van orkanen

Koude winters met temperaturen tot wel 35 graden onder nul

'Dit dorp hoef je echt niet te vertellen wat winter inhoudt. Hier kan het -20 zijn, ja, de temperatuur kan zelfs dalen tot -35! Met zulke temperaturen onder nul is een huis met een goede isolatie, moderne ramen en alternatieve verwarmingsbronnen belangrijk om de warmte vast te houden.

Het oudere houten huis werd alleen maar elektrisch verwarmd, wat in deze tijden ontzettend duur is. Met deels houten muren, een slechte isolatie en een oudere pijp van leca met stookverbod was het duidelijk dat er iets moest gebeuren. Er werd een aantal maatregelen genomen, zoals vloerisolatie, maar aan het stookverbod was moeilijker iets te doen.

Wist u dat?
Een alternatieve verwarmingsbron als een houtkachel kan ook heel belangrijk blijken te zijn voor als de stroom in de winter uitvalt - vooral in een plaats als Svorkmo. Een houtkachel doet het altijd - ook als de stroom uitvalt.

Houtkachel in grijze woonkamer met houten muren en bruine bank

Hartverwarmende hulp van een goede vriendin

Carina, een goede vriendin van Anita, wilde haar vriendin helpen, zodat ze een warmere winter tegemoet zou gaan.


Ik ben bevoorrecht omdat ik in een goed geïsoleerd huis woon. Ik heb warme vloeren en een nieuwe kachel uit 2019, die goed presteert als het koud is. Dat is een luxe die ik iedereen gun, maar voor mijn vriendin is dit geen vanzelfsprekendheid.

Carina

Aangezien de pijp een stookverbod kreeg opgelegd van de brandweer en ze te horen kregen dat de houtkachel vervangen moest worden, kreeg Carina een idee. Ze begon via Spleis een crowdfundactie en gebruikte sociale media om mensen te bereiken en gezamenlijk middelen in te zamelen voor het pijp- en haardproject van haar vriendin. Spleis is een Noorse digitale crowdfundactie, die je zelf kunt opstarten om ergens geld voor in te zamelen - zoals in dit geval het helpen van een vriend.

Dit hartverwarmende, hartelijke gebaar werd goed opgepikt en Carina wist voldoende geld bijeen te brengen om het 'Project gerenoveerde pijp en nieuwe haard" te kunnen starten.

Drie meisjes zittend op een bruine poef in een grijze woonkamer voor de Jøtul F 167 houtkachel

Meer warmte met een nieuwe, schoon brandende houtkachel

Er werd een dealer van kachels in de regio benaderd en Anita kreeg de juiste hulp bij het kiezen van een houtkachel die bij het huis paste. De houtkachel die er eerder stond, is een oude langwerpige kachel van het type Jøtul 606, een klassieke houten kachel die zijn bloeiperiode vele jaren geleden kende. Voor een nieuwe houtkachel viel de keuze op de Jøtul F 167. Dat voelde veilig aan, omdat zowel Anita als Carina Jøtul al goed kenden van vroeger. De Jøtul F 167 is een schoon brandende houtkachel met moderne stooktechnologie, met een veel betere warmteafgifte dan de oude Jøtul 606. Anita zal met haar nieuwe houtkachel het verschil beslist merken. Bovendien kan haar houtverbruik bij een optimaal gebruik ongeveer halveren.

Oude houtkachel Jøtul 606 in een ouder blokhut
Voor foto van de oudere houtkachel Jøtul 606
De Jøtul F 167 houtkachel in zwart met glas aan drie zijden in een grijze woonkamer met houten wanden.
Na afbeelding van nieuwe schoon brandende houtkachel Jøtul F 167

Tips voor het stoken van hout en renovatie van de pijp voor optimaal stoken

Toen Jøtul op bezoek kwam om het resultaat te bekijken, kreeg Anita bovendien een paar goede tips voor het aansteken en gebruik van de houtkachel, zodat de warmteopbrengst van haar kachel optimaal is.

Bij toepassing van de juiste stooktechniek geniet je door een milieuvriendelijker verbranding van veel meer warmte dan bij het stoken van een oudere houtkachel. De pijp - die maar liefst 12 meter lang is - kreeg ook een opknapbeurt en is nu goedgekeurd voor stoken - met een goede trek van de houtkachel. Aangezien de pijp de motor van de houtkachel is, is zijn taak heel belangrijk voor een goed stookproces.

Wilt u leren hoe u goed stookt? Wij laten het u zien in onze stap-voor-stap video!

Royaal de beschikking over hout

Met veel bos in de omgeving heb je in Svorkmo royaal de beschikking over hout. Vaak posten boseigenaren en boeren een bericht op sociale media dat er een gebied gerooid wordt en dat je het gewoon kunt komen halen. Dan gaan Anita en haar zoon erheen, halen de hoeveelheid hout op die ze nodig hebben en hakken deze zelf. Tijdens het bezoek van Jøtul hebben we herinnerd aan het belang om het hout ruim op tijd voor het stookseizoen te drogen en we wisten een aantal trucs om te controleren of het hout droog genoeg is.

Tips!
Een houtkachel is net zo goed als je het hout dat je erin legt.

Meisje draagt ​​hout in huis voor de Jøtul F 167 houtkachel

Kijk uit naar koude winteravonden in een lekker warm huis

Anita vertelt dat ze ontzettend tevreden is met haar houtkachel, dat hij prima verwarmt en dat de zijruiten van meerdere kanten goed zicht geven op de vlammen.


Ik hou ervan om voor mijn houtkachel te zitten en nieuwe projecten voor mijn huis en tuin te plannen.

Anita

- We stoken de kachel graag 's morgens op en ook als we thuis komen van werk en school. De kinderen hebben ook allebei geleerd hoe ze dat moeten doen en dus zijn we klaar voor herfst en winter, vertelt een gelukkige moeder van twee.

Jøtul F 167 zwarte houtkachel in een grijze woonkamer met een jong meisje ernaast

Wilt u een Jøtul F 167?

Onze bekwame dealers helpen u graag met uw haardproject! Door onze bewuste milieuaanpak met recycling van oude houtkachels en onderzoek naar Clean burn Technology kun je met een gerust geweten heerlijk knus genieten bij de kachel.