Man en vrouw voor de Jøtul F 373 Advance houtkachel

Van een grote ouderwetse haard naar modern en knus

Van een huis je thuis maken kan soms een flinke klus zijn, maar des te groter de beloning als je uiteindelijk heerlijk kunt gaan zitten genieten van je eigen creatie. Herman en Ida hadden grote plannen voor hun nieuwe droomhuis. We mochten kijken hoe zij van hun huis een levendig en gezellig thuis wisten te maken met nieuwe kleuren, een nieuwe vloer en een knusse hoek bij de haard.

Renovatie van een jaren 80-huis

Toen Herman en Ida in 2019 hun intrek namen in een landelijke woning uit de jaren 80 zagen ze enorme mogelijkheden in hun nieuwe droomhuis.

Het huis was goed onderhouden, maar we wilden er graag ons eigen stempel op drukken. Er echt óns huis van maken.

- We wisten al dat we de muren wilden schilderen, de vloer wilden vervangen en spots wilden aan het plafond. Verven is vaak een van de eerste dingen die je doet om er echt je eigen huis van te maken. Het is betaalbaar, gaat snel en je kunt het makkelijk zelf doen. We hebben een paar jaar lang flink zitten verven voordat we eindelijk de gewenste uitstraling hadden, vertelt Ida.

Voor-foto van oude woonkamer met een grote en oude open haard

Grote haard, maar weinig warmte

Maar in de woonkamer trok vooral één ding de aandacht en dat was de grote Jøtul-haard uit de jaren 80. Het nadeel van die haard was dat hij erg veel ruimte in beslag nam en dat het warmterendement niet erg hoog lag. Er ging veel hout doorheen en de uitstraling was wat ouderwets. Daar komt bij dat hij niet voldoet aan de huidige normen als het gaat om de fijnstofemissie.

Oude open haard met bakstenen rond

Vloerproject werd hele-woonkamer-project

- Toen we besloten om de vloer te vervangen, realiseerden we ons al snel dat we, als we iets met de haard wilden, dat ook meteen moesten doen. Die sluit aan op de muren, de vloer en het plafond.

- We hebben zelf de haard en het metselwerk eruit gesloopt, uit elkaar gehaald, de gietijzeren delen gerecycled en de stenen aan een buurman gegeven die vulmateriaal nodig had, vertelt Herman.

Handen oude open haard afbreken

Een knusse nieuwe hoek bij de haard

- Daarna gingen we kijken wat voor soort houtkachel we wilden en wat we met de rest van de grote muur wilden doen. Omdat een houtkachel minder ruimte in beslag neemt, hadden we opeens een hele muur over op de plek waar eerst de oude haard stond, vertelt Ida.

Ik wilde altijd al graag een hoek met een haard en een boekenkast, een lekker warm plekje voor in het najaar en de winter."

Ida

Ze wilden graag een oplossing die ze allebei mooi vonden en die goed aansloot bij de rest van de woonkamer. Met zijn ervaring als timmerman en in de bouw maakte Herman zelf een boekenkast en een uitsparing voor de houtvoorraad.

Zwarte houtkachel Jøtul F 373 Vooruitgang in een donkere woonkamer met boekenplank en houten nis.

De bestseller Jøtul F 373 Advance was uiteindelijk een simpele keuze

- Voor onze houtkachel kwamen we uit bij Jøtul, om precies te zijn bij de Jøtul F 373 Advance. We hebben eerder al een Jøtul gehad en daar waren we dik tevreden mee. We wilden een tijdloze en schoon brandende houtkachel die flink wat warmte afgeeft. Dat we zo ook nog eens het houtverbruik halveren ten opzichte van de oude haard is een enorm voordeel bij de hoge stroomprijzen van tegenwoordig, zo vertelt Herman.

Zwarte houtkachel Jøtul F 373 Vooruitgang in een donkere woonkamer met boekenplank en houten nis.

Wil je een Jøtul F 373 Advance?

Neem contact op met een van onze gespecialiseerde dealers. Daar kunnen ze je helpen bij je haardproject! Door onze bewuste milieuaanpak met recycling van oude houtkachels en onderzoek naar Clean burn Technology kun je met een goed geweten heerlijk knus genieten bij de kachel.