Moderne hut in de avond met noorderlicht

Warmtevasthoudende houtkachel in een fraaie hut die onder architectuur is gebouwd

Er gaat niets boven de mogelijkheid om je te kunnen terugtrekken en ontspannen in een hut in de gemeente Tjeldsund in het noorden van Noorwegen met zijn prachtige natuur. Dat vond dit echtpaar uit Harstad ook, dat deze plek uitkoos als zijn droomplek, waar een gezellig samenzijn, belevenissen in de natuur en ontspannen dagen bij de haard een deel van dagelijkse huttenleven moesten worden.

Een Gapahuk (schuilplaats) in het land der Vikingen

Het echtpaar vertelt dat ze al lang op zoek waren voordat ze hun Gapahuk vonden, een hut die is getekend door het bekende Noorse architectenbureau Snøhetta. Deze hut ligt 55 meter van de zee in de gemeente Tjeldsund – een gebied met een rijke Vikinggeschiedenis en archeologische overblijfselen uit de Vikingtijd, die getuigen van een vroege bewoning en een aanzienlijke welvaart in de Vikingtijd en de Middeleeuwen. In dit ruige, vlakke en fraaie landschap, dat wordt omgeven door hoge bergen, past deze schuilplaats perfect.

Steinsviksverdet vikingsverd

Wist u dat?

Een van de mooiste Vikingzwaarden in Noorwegen, het Steinsvikzwaard, is gevonden op Tjeldøya.

Bron: https://snl.no/Tjeldsund


Een kampvuur midden in de woonkamer met de houtkachel Jøtul F 520 HT

Nadat de keuze voor een hut was gemaakt, was de beurt aan het kiezen van een houtkachel. Het echtpaar besteedde ruim de tijd aan het vinden van een passende houtkachel. De houtkachel is vaak het middelpunt van de kamer en het is een meubelstuk dat jarenlang moet meegaan. De keuze viel tenslotte op de houtkachel Jøtul F 520 HT. Het echtpaar vond dit de perfecte houtkachel voor hun schuilplaats.

De houtkachel Jøtul F 520 HT in een moderne cabine met een Scandinavische stijl.

We hebben een open hut van 94 m² met alles op één verdieping en met veel glas en een hoog plafond. De kachel verwarmt de hut snel en wordt het hele jaar door gebruikt, vertellen ze.

De zuivere lijnen en de hoogte van de kachel versterken de uitstraling en de plafondhoogte van de hut. De grote verbrandingskamer met glas aan drie kanten nodigt uit tot samenzijn en gezellige momenten en het voelt soms net of je een kampvuur hebt midden in de woonkamer.

Weet u welke houtkachel u moet kiezen?

Lees onze tips voor het kiezen van een houtkachel, zodat u goed bent voorbereid bij een afspraak met onze dealers.


De houtkachel Jøtul F 520 HT in een moderne cabine met een Scandinavische stijl.

We zijn ontzettend tevreden met het gebruik van de houtkachel. We hebben ons ingelezen via de tips van Jøtul over het stoken met hout in de kachel en wij vinden dat hij mooi brandt en dat roet verbrandt, vertelt het echtpaar.


Weet u hoe u een haard stookt?

Wij laten u zien hoe u telkens opnieuw met deze eenvoudige stappen de haard aansteekt!

De houtkachel Jøtul F 520 HT in een moderne cabine met een Scandinavische stijl.

Warmtevasthoudende houtkachel met panoramazicht op de vlammen

De Jøtul F 520 HT is een hoge houtkachel met glas aan drie kanten, wat een panoramazicht op de vlammen geeft. De kachel heeft plaats voor warmtevasthoudende stenen aan de bovenkant, wat voor maximaal 12 uur extra warmteafgifte zorgt nadat het laatste hout geplaatst is. Daarnaast heeft hij een handige opbergruimte om hout te bewaren in het voetstuk.

Lees meer over warmtevasthoudende houtkachels.

Geniet met schoner glas van het zicht op de fraaie vlammen

De grote horizontale glazen deur en de zijruiten hebben een coating die ze beter schoon houdt. Daarnaast heeft de houtkachel een luchtgordijn dat lucht omlaag blaast aan de binnenkant van het glas en dat verkleint de kans op roetaanslag. De houtkachel is ook voorzien van handige en gebruikersvriendelijke ontluchters, die zowel aansteken als stoken eenvoudig maken.

Warmtevasthoudende houtkachels hebben een groot aantal voordelen:

  • Aangename warmte die urenlang blijft
  • Lager houtverbruik
  • Minder behoefte aan andere warmtebronnen
  • Financieel voordelig
  • Milieuvriendelijk stoken

Een goede plek om gewoon te zijn.

Geniet al wandelend of op ski's van de Noorse natuur

De hut wordt veelvuldig gebruikt door het echtpaar, nagenoeg elk weekend en in de vakanties. De ligging tussen prachtige bergtoppen als de Kongsviktinden, Sætertinden en Haukebøtinden leent zich perfect voor bergtochten per ski of met sneeuwschoenen in de winter of te voet in de zomer. In het najaar gaat het stel op jacht naar kruipbramen en cantharellen - als het even kan vlak voor de deur. Ze vertellen ook dat ze een eigen berkenbos bezitten, dat hen voorziet van brandstof voor hun haard.

Kaart van Tjeldsund en Noordse hut met noorderlicht.

Omdat hun hut zo ver in het noorden van Noorwegen ligt, kunnen ze ook het noorderlicht beleven, dat met enige regelmaat over de hemel danst. En met de natuur zo dichtbij is het ook niet ongebruikelijk dat ze vlak buiten hun hut rendieren en elanden te zien krijgen. Het is echt een magische plek, waar ze zich kunnen terugtrekken en de accu kunnen opladen, ofwel buiten in de natuur, ofwel binnen bij hun heerlijk warme kachel.

Wilt u meer zien van hun schuilplaats?

Ga dan naar hun Instagram @gapahuk_cabin en volg hun dagelijkse huttenleven in alle seizoenen.

Vedovnen Jøtul F 520 HT med sort hund foran.
Slettelandskap med innsjø, reinsdyr og høye fjell.
Gule kantareller i glasskål.

Wilt u de houtkachel Jøtul F 520 HT?

Onze dealers helpen u graag bij het realiseren van uw droomhaard! Of u nu de houtkachel Jøtul F 520 HT of een andere houtkachel wilt, onze dealers helpen u graag om voor u en uw haardproject de juiste oplossing te vinden.