Man en vrouw zitten voor de houtkachel Jøtul F 373 Advance in de woonkamer

Tips voor een beter binnenklimaat als u hout stookt

De meesten van ons kennen het wel: rook die de kamer in komt vanuit de haard of de houtkachel en die zorgt voor een slechte binnenlucht en neerslaat op meubelen en kleding. Voor mensen met luchtwegaandoeningen en allergieën is een slecht binnenklimaat schadelijk voor de kwaliteit van leven. Maar wist u dat u meerdere maatregelen kunt nemen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren?

Maak de haard schoon - van buiten en van binnen

Roet en verbrande stof kunnen irriterend zijn voor de ogen, slijmvliezen en luchtwegen. Het schoonmaken van de haard, van buiten en van binnen, kan daarom echt verschil maken voor het binnenklimaat.

Man die de houtkachel Jøtul F 233 schoonmaakt met as en water

Gebruik bij voorkeur een asstofzuiger om de haard of de houtkachel van binnen en van buiten schoon te maken. Bij een normale stofzuiger kan er roet de kamer ingaan en kan het bovendien brandgevaar opleveren als er in de as nog gloeiende stukjes zitten.

Meer tips voor het schoonmaken van de haard

Komt er rook de kamer in als u stookt?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Wij hebben meerdere tips voor het aanpakken van rook vanuit de haard en de houtkachel. Het kan een goede tip zijn om het deurtje van de haard voorzichtig open te doen als u er hout bij doet om zo het drukverschil in de houtkachel weg te nemen en te voorkomen dat er rook uit komt. Als er nog steeds rook uit de houtkachel komt, kan er ook sprake zijn van onderdruk in de kamer, wind of een probleem in de schoorsteen.

Hand die de haarddeur naar de houtkachel opent Jøtul F 373 Voorzichtig vooruit

Een goede trek tijdens het stoken is belangrijk

Jøtul heeft dan wel een paar van de schoonst brandende en meest efficiënte haarden en houtkachels ter wereld, het blijft belangrijk dat u stookt met droog hout, van bovenaf aansteekt  (advies van onderzoeksinstituut SINTEF) en zorgt voor voldoende trek voor een optimale verbranding met een minimale fijnstofemissie. Als u moeite hebt met het aansteken, controleert u of alle regel- en ventilatiekleppen in de buitenmuur open zijn, probeert u het met een raam op een kier, draait u ventilatoren in badkamer/keuken eruit of controleert u de schoorsteen. U kunt hierbij ook ondersteuning krijgen van een van onze dealers.

Bewaar het hout droog buitenshuis en stook met droog hout

Als u last hebt van allergieën of luchtwegaandoeningen moet u niet méér hout binnen bewaren dan u die dag gaat verstoken.

Houten huid met brandhout en bijl

De houtblokken zijn namelijk van invloed op de binnenlucht.

Als u binnenshuis voor de sier houtblokken wilt bewaren, bijvoorbeeld in een speciale uitsparing daarvoor, moet dat hout wel echt goed droog zijn en moet het regelmatig worden gestofzuigd. Leg geen hout binnen neer met zichtbare schimmel.

Als het gaat om het buiten opslaan van hout adviseren wij om het hout niet tegen de muur van het huis te plaatsen, omdat dat vocht, muizen en ratten kan aantrekken. U kunt dan beter een balkon, een houtschuur of de garage gebruiken.

Stook veilig

Hebt u kinderen of huisdieren thuis? Dan kan het verstandig zijn om een haardhek voor de haard of houtkachel te hebben om ongelukken of brandwonden te voorkomen. Zorg er ook voor dat u brandbare materialen of spullen die niet goed tegen hitte kunnen goed uit de buurt houdt. De afstandseisen ten opzichte van brandbare materialen voor onze haarden en houtkachels vindt u in de handleiding.

Vrouw met karton in haar handen

Gebruik de haard niet als vuilnisbak

In de handleiding wordt ook beschreven wat u moet stoken. Gebruik het liefst droge blokken en kleinere stukken hout met een vochtigheid van minder 20%. Gebruik de haard niet als vuilnisbak voor karton, papier, cadeaupapier, bouwmaterialen enz. Dat kan ontzettend vervuilend zijn en kan uw haard of houtkachel beschadigen omdat de temperatuur te hoog kan worden.

Andere maatregelen voor een verbetering van de luchtkwaliteit in huis

Wist u dat, volgens het Noorse instituut voor volksgezondheid, het gebruik van kaarsen kan zorgen voor luchtverontreiniging in huis? 

Witte LED-verlichting op een bruine vloer

Telkens als u een theelichtje uitblaast, komen er ongeveer 350.000 roetdeeltjes vrij. Wie dat wil voorkomen en toch de mooie sfeer wil behouden, kan de kaarsen vervangen door ledlampjes.

Lekker knus genieten van de haard - met een goed geweten

Goed afgedichte huizen of allergieën moeten geen probleem zijn voor wie heerlijk wil kunnen stoken, met alle voordelen van dien. Zolang u maar voorzorgsmaatregelen neemt en bewust bezig bent met stoken.

En wat is er nou knusser dan jezelf in een heerlijke stoel voor de knapperende haard of houtkachel te nestelen als het buiten echt koud wordt? Kijken naar de vlammen heeft bovendien een positief effect op de hartslag en bloeddruk, zo kwam naar voren uit dit onderzoek. Dat betekent dat u automatisch meer ontspant als de haard aan is. Prima therapie!

Meer tips over stoken met haarden en houtstook